Borůvkový koláč jako od babičky
										10.08.2018 12:40
										
											
	
		
			| Na těsto: | 
		
			| 250 ml | plnotučného mléka |  |  | 
		
			| 65 g | krupicového cukru |  |  | 
		
			| 500 g | hladké mouky |  |  | 
		
			| 35 g | čerstvého droždí |  |  | 
		
			|  | špetka soli |  |  | 
		
			| 2 | žloutky |  |  | 
		
			| 115 g | másla |  |  | 
		
			| 1 | sáček vanilkového cukru |  |  | 
		
			|  | žloutek na potření | 
	
	
		
			| Na náplň: | 
		
			| 1 l | borůvek |  |  | 
		
			| 3 | lžíce krupicového cukru |  |  | 
		
			|  | NA DROBENKU: | 
		
			| 200 g | hrubé mouky |  |  | 
		
			| 200 g | moučkového cukru |  |  | 
		
			| 100 g | změklého másla | 
	
	- V misce s částí vlažného mléka, trochou cukru, mouky a s droždím nechám vzejít kvásek. Když je zpěněný, vliju ho do zadělávací mísy s prosátou moukou, solí, žloutky, cukrem a máslem, zbylým mlékem a vanilkovým cukrem.
- Těsto začnu zpracovávat vařečkou v míse. Jakmile se ingredience spojí, přendám těsto na pracovní desku a docela dlouho ho hnětu, aby bylo vláčné, jemné a nelepilo se.
- Plech vyložím pečicím papírem, válečkem na něj rozválím těsto a pak prsty po všech okrajích plechu vymačkám tak centimetrový okraj. Ten peroutkou potřu rozšlehaným žloutkem. Připravím si drobenku: prsty a dlaní spojím hrubou mouku, moučkový cukr a trochu rozměklé máslo a pak hmotu rozdrobím.
- Na těsto naložím borůvky tak na prst vysoko, posypu je krupicovým cukrem a pak drobenkou. Předehřeju troubu na 170 °C a zatím nechám koláč patnáct minut kynout. Koláč peču dvacet až pětadvacet minut, aby byly okraje pěkně zlatavé.
TIP - Na hotový borůvkový koláč někdy nakapu rozpuštěné máslo s několika lžícemi rumu a směsí také potřu okraje. Je dobré ozdobit si až na talířku kousek koláče kysanou smetanou.
zdroj recept i foto:https://www.albert.cz/recepty/boruvkovy-kolac

											
										 
										
										
		
		
										—————
										Zpět