Blíží se Den matek

04.05.2016 12:28

V české republice slavíme Den matek oficiálně druhou květnovou neděli. Je to den, kdy si každý z nás najde chvíli pro nejdůležitější ženu v našem životě – maminku. V oslavách Dne matek slavíme jedinečnost žen.  Děti vyrábějí drobné dárky, skládají básničky, kreslí obrázky, dospělí maminkám dárky většinou kupují. Všichni si na maminku vzpomenou kytičkou nebo dárkem.

Den matek je asi jediný svátek, který je opravdu mezinárodní a slaví se ve všech zemích, i když všude asi trochu jinak.

Obdobné svátky existovaly už ve starověkém Řecku – slavil se jako svátek plodnosti a matek spolu s uctíváním pohanské bohyně Rhey.

Římané slavili Den matek první březnový den. Oslavu nazývali Matronalie a zasvětili ji bohyni Juno, ochránkyni vdaných žen a nastávajících matek.

Jiným projevem oslav byl v 16. Století takzvaný Mothering Sunday. Byl to křesťanský svátek, byl slaven čtvrtou neděli od začátku půstu. Všichni sloužící tehdy dostali volno, aby mohli navštívit svůj domovský kostel – Mothering Church – tedy místo, kde se narodili a kde žily jejich matky. Cestou domů trhali květiny, kterými zdobili kostel nebo je dávali maminkám. V Anglii a Irsku slaví v tento den světský svátek Den matek dodnes.

V historii svátku matek bychom měli připomenout dvě jména- jsou to americké ženy Julia Ward Howeová a Anna Marie Jarvisová.

Julia Ward Howeová ve svém Provolání ke dni matek vyzývala všechny ženy ke sjednocení proti válkám a chtěla stanovit pevné datum Dne matek. Neuspěla. To se povedlo až další průkopnici v boji za práva žen a matek Anně Marii Jarvisové. Poprvé oslavovala se svými přáteli v roce 1907 – na oslavu své vlastní maminky, která se zasloužila o pracovní kroužky, kde byla nabízena sanitární a zdravotní pomoc. V roce 1908 se Svátek matek oficiálně slavil v kostele v Graftonu. V roce 1910 se o veřejné oznámení svátku zasloužil guvernér Západní Virginie. Roku 1914 oficiálně Den Matek schválil společně s kongresem prezident Woodrow Wilson.

V České republice se svátek matek začal slavit od roku 1923 díky Alici Masarykové, podle amerického vzoru druhou květnovou neděli. Od doby druhé světové války začaly být oslavy Dne matek tlačeny tehdejším režimem do pozadí a byl upřednostňován Mezinárodní den žen v pevném datu  8.března. Po pádu totalitního režimu lidé sami začali v rámci mezinárodní tradice opět upřednostňovat Den matek.

Maminky jsou v našem životě pro každého z nás jedinečné. Od dětství je odměňujeme za jejich péči a lásku drobnými výtvory. Jako starší a dospělí se velmi brzo uvědomíme, že maminky nemáme napořád, o to víc je hýčkáme. Abychom ocenili jedinečnost maminek, kupme jim letos opravdu něco, co si za svou celoživotní péči a lásku zaslouží. Rozzářete maminkám jejich svátek krásným dárkem, kytičkou nebo obrázkem od vnoučat, je to jejich den.

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: