Bílá sobota

03.04.2021 13:23
Bílá sobota.
Bílá sobota je v liturgickém kalendáři den před Velikonoční nedělí, součást Svatého týdne - druhý den velikonočního tridua. Připomíná den, kdy Ježíš ležel v hrobě.
Sobotní dopoledne se nese ve znamení smutku u Ježíšova hrobu. Večer a v noci pak nastávají oslavy Kristova vzkříšení. Bývalo zvykem světit ohně před vraty kostelů, každý si pak mohl odnést posvěcené přinesené polínko nebo žhavé uhlíky. Starý oheň se doma uhasil, popel odnesl na louky a pole, aby lépe rodily a založil se nový oheň ze svěceného dřeva.Pečte mazanec a upleťte pomlázku.Název Bílé soboty může být odvozen od bílého roucha novokřtěnců, kteří se tento den křtili při obřadech noční bohoslužby. Bílé roucho je znakem čistoty. Na Bílou sobotu se uklízelo, bílilo a připravovalo na Hod boží velikonoční. Připravovaly se obřadní i sváteční pokrmy, pekly se mazance, beránci, barvily se vejce a pletly pomlázky.
Před východem slunce se děvčata umývala rosou, aby byla pěkně bílá a nenaskákaly jim pihy. Také se před východem slunce vymetalo novým koštětem stavení, aby se v něm nedržel hmyz a stavební bylo čisté po celý rok. Skončením Bílé soboty také skončil dlouhotrvající půst.
foto:prozeny.blesk.cz
 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: