11. září - den, kdy se změnil svět

11.09.2016 18:09

Nedá mi to a musím se alespoň pár slovy zmínit o smutném výročí dnešního dne.

Dnes je to přesně 15 let, kdy se změnil po útoku teroristů na "Dvojčata" v New Yorku svět.

Pamatuji si ten den jako by to bylo včera. Seděly jsme, koukaly s kamarádkou na televizi a nevěřily vlastním očím. V televizi byly záběry letadla narážejícího do budovy mrakodrapu. A po chvíli další. Nejdřív jsme si myslely, že jde o stejnou havárii, jen z jiného pohledu. Zaraženě jsme po sobě chvíli koukaly, než kamarádka pronesla, že to je asi záběr z nějakého akčního filmu. Nebo je to zase nějaká fikce, jako když kdysi americký rozhlas vysílal o přistání Marťanů, nebo ČT odvysílala podobný program jako reálný - tehdy to bylo přepadení v hlasatelně ČT a dlouho jsme nevěděli jestli hrané nebo skutečné, bylo to velmi emotivní.

Bohužel, doufaly jsme zbytečně. Po chvíli se na všech kanálech televize a rozhlasu rozlétla zpráva o neuvěřitelném teroristickém útoku. Byli jsme z toho všichni špatní, tekly nám slzy, zažívali jsme pocit strachu, bezmoci, zoufalství. Nevěděli jsme , jestli to byl jen jeden útok, nebo budou následovat další. Dodnes obdivuji lidi , kteří ve třetím letadle zneškodnili útočníka, takže spadlo mimo vytyčený cíl. Byli to hrdinové. Ve zprávách bylo postupně víc informací a to nejen o samotném útoku, ale i o jeho obětech, zveřejněny byly záznamy hovorů a sms z letadel, kdy se lidé loučili se svými blízkými. Bylo to velmi emotivní a všichni jsme věděli, že ten den se změnil svět. Nikdo už si nikdy nebude jistý, jestli se něco podobného nestane zase. Teroristé tehdy zničili nejen budovy mrakodrapů, ale zničili i právo na klidný spánek všech lidí na světě a přinesli strach.

v ten den spousta lidí prožila peklo na zemi, spousta rodin přišla o své blízké a spousta hrdinů i těch bezejmených pomáhala s následky hrozných katastrofických útoků.

Na téma 11. září bylo napsáno mnoho článků, natočeno několik filmů. Nezapomínejme tedy na lidi, kteří ten den zemřeli, na hrdiny co jim s nasazením vlastního života pomáhali. 

 

útoky jsou např na tomhle videu z youtube  https://www.youtube.com/watch?v=vxjMbGEDgQk

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: