11.11 den Sv. Martina - pochutnejme si na dobré pečené husičce, nebo mladém vínu. Věděli jste, že...

11.11.2019 09:59
11. listopad je svátkem svatého Martina. Všichni - i malé děti vědí, že Martin by měl přijet na bílém koni - tedy že by měl napadnout první sníh. My dospělí zase zase moc těšíme na svatomartinskou husičku a mladé víno. Věděli jste ale, že:
Sv. Martin z Tours patřil mezi první "nemučedníky", které církev prohlásila za svaté. Narodil se v roce 316, jméno dostal po bohu války Martovi, a jeho otec, římský voják si přál, aby i jeho syn se stal vojákem. I když chtěl žít poklidným životem, na přání otce byl v 15 letech odveden do armády a opravdu se stal vojákem. Byl spravedlivý, čestný, a věřící, a taky byl dobrý voják. Narozdíl od ostatních vojáků byl prý hodný a dobrotivý. O tom vypráví i nejznámější legenda: V roce 335, za mrazivé zimní noci, potkal Martin u bran města Amiens na severu Francie žebráka. Ten byl hladový a promrzlý. Starý muž požádal Martina o pomoc.
Martin u sebe neměl nic, a tak se s žebrákem podělil alespoň o svůj teplý plášť. Rozťal ho mečem a oddělenou část věnoval chudákovi, aby se mohl alespoň trochu zahřát.
Legenda dále vypráví, že se Martinovi následující noc zjevil Ježíš zahalený právě do darované poloviny pláště. Scéna dělení pláště následně patřila po celá staletí k nejznámějším, a také nejoblíbenějším motivům církevních umělců.. Legenda o sněhu vznikla právě proto, že si lidé všimli, že právě kolem tohoto data se často objevuje první sníh. Skutečný martin z Tours byl velmi skromný a na bílém koni nejezdil. A proč se na den Sv. Martina jedí husy? První legenda říká, že husy Martina tak rušily při kázání, že je nechal uzpéct. A ta druhá že byl tak skromný, že se nechtěl nechat jmenovat biskupem a ukrýval se mezi husami. Jedna ho ale svým kejháním prozradila. AŤ to bylo tehdy jakkoliv, ať jsou legendy pravdivé nebo ne - užijme si den svatého martina příjemně. S pečenou husičkou, nebo s dobrým vínem , a nebo třeba s upečenými svatomartinskými rohlíčky.

foto zdroj krelovskykastanek.cz

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: