28.říjen - Den vzniku samostatného československého státu.

28.10.2021 09:09

Dnes je 28.říjen. Je státní svátek, ale někdo možná vůbec neví proč. Proč je tohle datum v kalendáři červeně označeno a slavíme ho.

28.října 1918 totiž vznikla Československá republika. Skupina vizionářů a statečných lidí jednala a nakonec se jim povedlo vznik republiky zajistit.

Zaniklo tak Rakousko-Uhersko, kdy nám v čele stál císař. Vznikla republika, v jejímž čele stál prezident T.G.Masaryk.

Když si to uvědomíme v souvislostech, tak ono to vlastně tak dlouho není. Je to jen něco málo přes 100 let. Dějiny jsou dlouhé, 100 let je tedy jen chvilka. Tím spíš bychom měli být hrdí. Moje babička žila ještě v době panování císaře, a když vzpomínala, tak na to, jak obyčejní lidé byli šťastní, že konečně nejsou císařskými nevolníky. Konečně měli nějaká práva, a hlavně – byli Češi. Tedy Čechoslováci, a ne Rakušané. Doufám, že na to, že jsme Češi, budeme moci být hrdí i nadále.  Já jsem se narodila jako Čechoslovák, a musím říct, že trochu mi to Slovensko ve spojení s námi chybí. Duší jsem Čechoslovák i nadále.

Doufám, že to, co jsme v roce 1918 získali, si udržíme. Užívejte si volný den, a buďme hrdí na svou republiku nejen dnes.

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: