2. adventní neděle

05.12.2021 13:41

 

Bronzová neděle začíná zapálením druhé svíce adventního věnce, které se říká „Betlémská“ a představuje lásku a Ježíškovy jesličky. To ale není jediný zvyk, který druhý adventní týden provází.
Je tu Mikuláš a s ním dvě další zvyklosti, které se už ovšem drží jen málokde. Věděli jste, že mikulášský průvod chodí už přes dvěstě let a dříve to nebyl jeden Mikuláš ale až čtyři? Průvod byl doplněn o anděly, čerty a také celou řadu dalších masek a mikulášské veselí bylo spjato nejen s bohatou koledou, ale také s masopustem. Přestože je dnes tento svátek a zvyk značně zkomercionalizovaný a zredukovaný, drží se na většině míst naší země.
Přimlouvám se - prosím nestrašte děti příliš. Dnešní masky jsou děsivé a děti jsou malé - když se na ně přiřítí strašidelný ohromný čert, je to pro ně velký stres.
 
Ještě v 19. století chodily kromě Mikuláše, ale o dva dny dříve v předvečer svátku Barbory, také „Barborky“. Svobodné dívky ale i vdané ženy navštěvovaly dům od domu a vyprávěly a také přehrávaly obrázky ze života svaté Barbory. Dnes už se tento zvyk drží jen velmi ojediněle, ale zvyk uříznout větvičku keře nebo stromu a nechat ji ve váze do Vánoc rozkvést stále přežívá. Rozkvetlé větvičky mají do domu přinést štěstím a nezadaným předpovídají brzké vdavky.
 
Zcela specifický zvyk se vázal dni svátku svaté Lucie 13. prosince. Podle pověsti se tato světice vzdala veškerého majetku a rozhodla se žít jako křesťanka. Pověst hovoří o tom, že si vydloubla vlastní oči a poslala je svému nápadníkovi. Oči ji prý do druhého dne opět narostly. Pro připomenutí života této mučednice obcházely stavení takzvané „Lucky“. Do bílého oděné postavy se špičatým nosem děsily zlobivé děti a hrozily jim, že jim rozpářou břicho. Ty hodné, které se uměly pomodlit ovšem obdarovávaly, těm neposlušným hrozily koštětem. Zároveň kontrolovaly, zda se nikdo nepere nebo nedere peří a běda hospodyním, které pravidlo porušily. Zvyk už vymizel, ale pranostika „Svatá Lucie noci upije, ale dne nepřidá.“ je stále známá a užívaná.
zdroj:www.mcentra. cz

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: