2.2. - dnes slavíme Hromnice. A na Hromnice o hodinu více - bude už tedy o něco více světla..

02.02.2022 11:09
Dnes je 2.2. - Hromnice. Tento den se spojuje se spoustou pranostik, jako "Na Hromnice musí skřivan vrznout, i kdyby měl zmrznout" nebo "Na Hromnice o hodinu více" a podobně. Pranostik jsem objevila asi 40, všechny ale prorokují, že po Hromnicích bude ještě mráz a velká zima. Hromnice byl pro naše předky den velmi významný. V tento den se prováděla očista obydlí, vykuřovalo se proti hmyzu i duchům. Také se zakracovaly svíčky, a ty se dávaly posvětit. Během roku pak byly používány jako "hromničky" - tedy svíčky, které byly dávány do oken, jako ochrana před hromy a blesky.
Bylo zakázáno tančit, vtipkovat, nebo klít ( to by měla většina dnešních lidí velký problém), ženy nesměly v ten den šít, aby špička jehly nepřitahovala blesky. Svátkem Hromnic také oficiálně byly ukončeny svátky vánoční, a z kostelů v tento den býval odstraněn betlém.
Ve spoustě pranostik a pověr byly Hromnice spojovány hlavně se světlem. A také s rámusem - bylo potřeba rámusit, aby člověk vyhnal zlé duchy z obydlí i ze své duše, a vpustil do ní světlo.
Tak si užijte svátek Hromnic, a přeji vám ať máte všichni světlo v duši, a uslyšíte skřivánka.
A poku vám to všechno připadá jen jako snůžka pověr, tak to berte tak, že pro naše předky to bylo všechno hodně důležité.
Pokud vás Hromnice vůbec nezajímají, tak si užijte alespoň magické datum plné dvojek - 2.2.2022

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: