17. listopad

17.11.2021 13:15

Dnes je 17. listopadu.

Spousta lidí neřeší, proč vlastně je dnes státní svátek - hlavně když je volno.

Ono ale potřeba vědět. Je potřeba si všechny ty události připomínat - pro naše děti, a vlastně hlavně kvůli nim.

V tento den v roce 1939 uzavřeli nacisté vysoké školy na tři roky, aby potlačili odpor proti nacismu. Zatčeno bylo přes 1000 pedagogů a studentů, 9 jich bylo popraveno téměř hned. 1200 studentů bylo náhodně vybráno a posláno do koncentračního tábora. Bylo to šílené gesto, které mělo studenty zlomit.

Proto si tento den připomínali studenti každý rok po válce.

Nebylo tomu jinak ani v roce 1989.

Na Albertově se sešlo několik tisíc studentů, aby poklidným pochodem uctili památku studentů zabitých v roce 1939. Jak to bylo dál už víme.

Z poklidného pochodu se nakonec stal pochod za svobodu a demonstraci. Násilné potlačení tentokrát studenty nezlomilo a naopak vyburcovalo k protestům všechny lidi.

Byla to tehdy báječná atmosféra - když slyšíte zpívat hymnu a Motlitbu pro Martu tolik lidí, až vás z toho zamrazí. Je to nádhera.

Když jsem před 30 lety studovala 2. ročník VŠ, vůbec mne nenapadlo, čeho budu svědkem. Tehdy jsem měla malinkou dcerku,takže jsem na tu hlavní demonstraci nejela, i když mne spolužáci zvali.

Bylo mi úzko, když jsem zjistila co se na Národní třídě stalo - mezi zmlácenými bylo i spousta mých spolužáků. Proto jsem se účastnila spousty následných shromáždění a demonstrací. Jsem ráda, že tehdy se povedlo to, co nikdo netušil a čemu se nám ani nechtělo věřit - padl režim.

Jestli je to dnes lepší, nebo horší nebudu polemizovat, ani se mi nechce zaplétat se do nějakých politických diskuzí. Jsem prostě ráda, že tu máme demokracii. Všechny tyto události je potřeba si připomínat. Demokracie je křehká, a je potřeba ji chránit. Tak si užijte hezký sváteční den.

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: