Zamotané koláče

28.07.2017 13:40

Postup přípravy receptu

  1. Hladkou mouku prosejeme do mísy a osolíme.

  2. Rozdrobíme na ní kvasnice, zalijeme vlahým mlékem a necháme kvasnice vzejít.

  3. Pak přidáme vejce, cukr, rozehřátý tuk, citronovou kůru a vypracujeme hladké těsto.

  4. Necháme asi 30 min kynout, pak znovu lehce propracujeme a necháme dalších 10 min kynout v teple.

  5. Pak těsto rozdělíme na 2 poloviny a každou vyválíme asi na 1 cm silný obdélník. Ten potřeme vlahým máslem a zatočíme po delší straně do rolády.

  6. Pak pokrájíme nití (jako knedlík) na 1 cm silné plátky a klademe na papírem vyložený plech. Pokud nám vadí ten "ocásek", můžeme ho zahnout pod koláček.

  7. Necháme znovu asi 10 min kynout.

  8. Pak do koláče uděláme prsty důlek. Do každého důlku dáme lžičku pudinku (klasicky uvaříme mléko s pudinkovým práškem a vanilkovým cukrem), nevadí, když bude ještě horký a do pudinku zasadíme půl meruňky (i kompotované) nebo švestky.

  9. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 10-15 min, až začnou okraje růžovět. Ještě teplé pocukrujeme.

  10. Postup přípravy koláčů

Poznámka

Toto těsto můžeme zpracovat i v domácí pekárně tak, že nejdříve do ní vložíme tekuté suroviny, na ně sypké suroviny a navrch nadrobíme droždí.

zdroj https://www.toprecepty.cz/recept/9777-zamotane-kolace/?utm_source=fbad&utm_medium=toprecepty&utm_campaign=account2

Zamotané koláče

 

500 g hladké mouky
 
50 g cukru krupice
 
75 g másla
 
250 ml vlažného mléka
 
40 g kvasnic
 
1/2 lžičky soli
 
1 vejce
 
citronová kůra z 1/4 citronu
 
Máslo na potření těsta asi 20 g
 
(Na zdobení)
 
400 ml mléka
 
1 mandlový (nebo vanilkový) pudink
 
1 cukr vanilka
 
meruňky ( nebo švestky, jahody, borůvky - jaké ovoce máte rádi)
 
 
Zamotané koláče
 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: