Vývoj dítěte - držení hlavičky

24.04.2016 15:08

Třetí měsíc je pro vývoj miminek velmi důležitý. Jeho pohybový a nervový systém dozrál natolik, že schopnosti z vývoje miminek v tomto období se budou odrážet v jeho dalším vývoji i životě.  Na rozdíl od sociálního vývoje probíhá pohybový vývoj spontánně, nemusíme ho učit. Pokud má miminko vhodné podmínky a pohyb mu umožníme, začne se vyvíjet. Novorozené miminko má vrozené některé pohybové reflexy spojené s krmením, reflexy úlekové a spojené s držením se toho, kdo o něj pečuje. Neumí se ale samo pohybovat e ještě dlouhou dobu se to bude učit.

Ve třetím měsíci začne mizet ohnutí končetin – ruce jsou častěji natažené a pěstičky se čím dál častěji otevírají. Pohyb miminek se stává méně trhavý, je cílenější a záměrnější. Na konci třetího měsíce se děťátko naučí ovládat pohyb hlavy. Když děti nespí, převládá držení hlavy ve střední poloze, když dáme miminko na bříško- takzvaně pase koníčky, umí se na ručičkách vzepřít tak aby se lokty nedotýkalo podložky, takže ramínka i hrudníček jsou nad podložkou a hlavička je vztyčená. Pokud to Vaše miminko neumí hned na konci 3. Měsíce, nepanikařte, vývoj v tomto období jde opravdu rychle, takže následující den může být všechno jinak. Dejte miminku možnost trénovat a pokládejte ho na bříško, někteří „lenoši“ to zvládají až o týden nebo dva později. Pokud miminko neudrží hlavu samo, je třeba mu ji v začátku podpírat, později podporu omezit na minimum (přiměřeně tomu, jak se zpevňují svaly miminka).Děti často chovejme a houpejme – musí přitom namáhat svaly, které v postýlce ani v sedacích lehátkách nevyužívá a nezapojuje, také v šátcích a klokankách musí miminko zapojovat svaly a smysl pro rovnováhu a vyvažovat pohyb dospělého, tím si posiluje celé tělo.

Nikdy nedávejte miminko do polohy, do které se samo neumí pořádně dostat. Neposazujte ho, když se samo neumí posadit a nestavte ho, dokud se samo nezačne aktivně stavět. Motorický vývoj každého miminka je různý, proto není dobře ho předbíhat jenom proto, že chceme aby umělo víc věcí nebo napodobujeme jiné možná i starší kojence. Vývoj každého miminka odpovídá vývoji jeho nervové a pohybové soustavy, není dobře tohle tempo předbíhat, můžete nadělat veliké škody.

Tenhle měsíc je zajímavý i tím, že dítě objevuje i svoji ručičku. To znamená, že ruce pozoruje,také se jednou rukou chytá té druhé a hraje si s nimi. Objevováním vlastní ručičky jeho vývoj poskočí o kus dál – naučí se vést ruku k hračkám a předmětům a začne se samo snažit je uchopit.

V tomto období také pozorujeme úžasnou věc – děti začínají broukat a tím „odpovídat“ na mluvení rodiče. Mluvit na miminka je velmi důležité pro jejich další rozvoj.

Pokud máte pocit, že ani po „trénování pasení koníčků“ vaše miminko nemá držení hlavy jak by mělo být, poraďte se s pediatrem. Pokud by shledal nějakou vadu, pošle vás na rehabilitaci, která miminko rychle rozhýbe. Většinou vás ale uklidní, že vývoj miminka probíhá u každého miminka jinak. Přesto ale poradu s pediatrem nepodceňujte – rady nasbírané na internetových diskuzích jsou laické a jsou jen o zkušenostech ostatních maminek, žádná stav toho vašeho nedokáže odborně posoudit.

Zdroj: https://rodina-deti.doktorka.cz/motoricky-vyvoj-ditete/ a https://www.mamaaja.cz/index.cfm?module=Calculator&page=Evolution&EvolutionID=52

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: