Unikátní publikace Příručka k pozorování ptáků z nakladatelství Kazda vás překvapí ohromným množstvím informací, a nádherných fotek a obrázků. Je to nádherná kniha, která zaujme každého milovníka přírody.

05.05.2023 13:23

 

Odmala moc ráda pozoruji ptáčky.  Už jako malá holka jsem ráda sledovala vrabce, když chodili krást slepicím zrní. Líbilo se mi, jak chytře si pro zrníčko přiletí, jak se popelí vedle nádoby se zrním, jak poskakují, a „čimčarají“. Babička ale moji vášeň nepodporovala, a vrabčáky vyháněla.

Proto jsem začala na zadní části zahrady pozorovat ptáčky v krmítku. Tatínek mi vyrobil krmítko pro ptáky a navěsili jsme lojové koule na strom. Moc se mi líbily hlavně sýkorky modřinky a sýkorky koňadry. Mají krásnou barvu. Přestože jsem byla neposeda, u krmítka jsem vydržela sedět a pozorovat celkem dlouho.

Záliba v pozorování ptáčků mi vydržela i v dospělosti. Líbí se mi. Poslední objev je stračí hnízdo na stromě za naším domem. Straky jsou krásné a chytré.

Dcera má papoušky a andulky, takže na návštěvě u ní pozoruji, jak poletují, a mám radost. I při návštěvě prodejny s potřebami pro zvířata často končím před klecemi s papoušky. Bohužel mám na peří alergii, proto je nemůžu mít doma. O to raději je ale pozoruji, když mám příležitost.

Ve vyjmenovávání ptáčků, kteří se mi líbí, bych mohla pokračovat dlouho. Ptáci se mi prostě líbí všichni. Ti v přírodě, i ti, které chováme doma.

Proto jsem byla moc ráda, když jsem objevila v mém oblíbeném nakladatelství Kazda knihu, která na českém trhu nemá konkurenci.

Je to nádherná publikace Příručka k pozorování ptáků (Leander Khil) – podtitul: Vybavení, postupy,příprava,praxe.

Leander Khil je nadšený ornitolog, který rád pozoruje zvířata a přírodu. Svými snímky dokáže nadchnout, a k tomu umí srozumitelně vysvětlit potřebné souvislosti.

V téhle knížce najdete úplně všechno. Je jedno, kolik vám je let, jestli jste odborník, nebo jestli ptáčky moc neznáte, ale prostě se vám líbí.

Našla jsem v téhle knížce opravdu všechno možné. Jsou tu rady, které jsou potřeba – dozvíte se třeba, jak pozorovat ptáky, aniž byste je vyplašili.

Najdete tu víc než 260 ptačích druhů na 650 barevných fotografiích a 400 ilustracích.

Podle těchto fotografií si snadno určíte, jakého ptáčka jste zahlédli a pozorovali. I když se v ptácích nevyznáte, podle fotek je poznáte. Při příštím pozorování už budete vědět.

Já taky nejsem velký odborník, poznám jen základní druhy ptáků. Proto když jsem venku a nějakého ptáčka vidím, doma si ho vyhledám v knize, a přečtu si o něm víc. Je fajn vědět, kterého ptáčka zrovna vidíte.

V publikaci najdete kromě fotografií a popisů i spoustu zajímavých informací. Třeba jaký si pořídit dalekohled, když už jste v pozorování zběhlejší. Dozvíte se, jak ptáčky  vyfotit. Jak použít na focení klasický fotoaparát, i jak fotit ptáky mobilem. Důležité je i to, že při focení nesmíte ptáka vyplašit – i tohle se naučíte.

Knížka je opravdu plná zajímavostí, popisů, fotek a dobrých rad.

Pokud máte děti, a chodíte s nimi rádi na procházky do přírody, tuhle knížku oceníte.

Děti nadšeně budou hledat informace o ptáčcích spolu s vámi. Na procházkách pak budou samy umět určit, jakého ptáčka kolem sebe vidí poletovat.

Takže i když nejste zrovna ornitolog, ale jen máte rádi přírodu, v téhle knize najdete spoustu inspirace.

Alespoň já to tak mám. Knížka se mi líbí. Je jedinečná a velmi krásná. Trávím u ní spoustu volných chvil. Jako první jsem si samozřejmě hledala informace o vrabcích a sýkorkách. Překvapí vás, kolik druhů a typů sýkorek je, a jak jsou krásné.

Když už v knize budete listovat, sami si najednou uvědomíte, kolik ptáčků kolem nás poletuje, a my je v tom chvatu nevnímáme.

Až když je vidíte na obrázku, uvědomíte si, že kolem nás běžně poletují ptáci – a že jich tedy je – poštolky, káňata, vrabci, sýkorky, holubi a hrdličky, straky a vrány, vlaštovky a jiřičky – výčet by byl opravdu dlouhý.

 Při pozorování si uvědomíte, že ptáci vydávají zvuky, které tak nějak vnímáme jedním uchem, ale nezařadíme si zvuk k danému ptáčkovi. Já jsem třeba pozorovala skřivánka, a uvědomila jsem si, že vlastně ten jeho zpěv důvěrně znám už z dětství z procházek s babičkou. Jen jsem nevěděla, že to zpívá skřivan.

Příručka k pozorování ptáků udělá radost každému milovníkovi přírody. Doporučuji ji celým srdcem –je nádherná.

Pokud si chcete příručku prohlédnout, nebo koupit, můžete si ji exkluzivně pořídit pouze na eshopu nakladatelství Kazda.

Knihu najdete po kliknutí zde: Příručka k pozorování ptáků

 

Celý sortiment nakladatelství najdete po kliknutí zde: Nakladatelství Kazda

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: