Tip na dárek pro muže - model perly mezi Škodovkami - Škoda 860 od Abrexu. Recenze.

14.12.2023 14:22

Škoda 860 (1932)

O tom, že mám moc ráda auta – veterány už jsem se párkrát zmínila. Můj muž je má taky rád. Já obdivuji jejich úžasný vzhled, manžel kromě vzhledu obdivuje i motor, a všechny technické zajímavosti.

Proto jsem mu vybrala jako dárek model Škody 860 (1932) od Abrex.cz.

Tohle auto prostě bude ozdobou jeho pracovního koutku, nebo poličky s auty, která se mu líbí. Je to auto, které si pozornost zaslouží.

Model od Abrexu byl pro mě jasnou volnou.

Když je model autíčka od Abrexu, je to záruka kvality. Abrex modely jsou opravdu krásné, propracované do nejmenších detailů. Jsou to modely sběratelské, mají tedy kvalitní úroveň zpracování. Pokud se na model auta od Abrexu podíváte, najdete na něm vše, co v dané době auto mělo – jak vypadalo. Do nejmenších detailů si tady dávají na svých modelech záležet.  Je to tak trochu fascinující – někdy to vypadá, jako by se opravdové auto jenom zmenšilo a bylo vystaveno na poličku.

Auto Škoda 860 je perlou mezi Škodovkami. To auto je prostě dokonalé, a docela mě mrzí, že na silnicích se s ním už nepotkám.

Mode Škoda 860l byl totiž vyráběn v letech 1929 až 1932 a vyrobeno ho bylo pouhých 49 kusů. Dochovaly se pouze tři vozy, kabriolet na celém světě jen jediný.

Byl to luxusní automobil, vrcholný model nové generace osobních aut z Mladé Boleslavi. Vůz debutoval v říjnu 1929 na pražském autosalonu.

Ve své době stál tenhle kabriolet 140 000 korun, pro běžné obyvatele se tedy stal naprosto nedostupným (dělnická výplata tehdy byla kolem 550 Kč, úřednická kolem 1500 Kč).

Celý vůz měřil 5,5 metrů, měl zážehový motor, vodou chlazený osmiválec o objemu 3880 ccm, výkon měl 44kW, který dokázal jet až 110 km/h. Ve své době tedy opravdu unikátní.

 Převodovka byla třístupňová.

Základ vozu tvořil robustní žebřinový rám, obě tuhé nápravy byly odpruženy dlouhými a širokými svazky listových per s hydraulickými tlumiči.

Podvozek Škoda 860 bez karoserie vážil 1.460 kg, kompletní vůz téměř dvě tuny.

Zajímavostí u tohoto vozu netakzvaný sklonoměr. Byl umístěn na přístrojové desce – byl to takový předchůdce „rádce řazení“: ve stoupání nebo klesání radí k včasnému přechodu na nižší rychlostní stupeň, na rovině naopak k řazení nahoru. Ve své době unikátní.

Auto mělo spouštěcí sklo, které na přání oddělovalo prostor řidiče od komfortní kabiny pro cestující.

Na příjemné čalouněné zadní lavici mohly sedět až tři dospělé osoby, vzhledem k velkému prostoru pro nohy zbylo místo i na dvě výklopná zadní sedátka. Ta byla určená pro děti, nebo pro pomocný personál.

V podlaze mělo auto sálavé topení (velký komfort v zimě), zabudované byly i opěrky pro lokty a nohy, roletky na oknech a pro kuřáky zapalovač cigaret a doutníků.

Ve své době to byl opravdu nevídaný komfort.

Škoda 860 zůstala díky světové hospodářské krizi exkluzivním automobilem.

To auto vypadá nádherně. Je mi až líto, že jediný kus tohoto nádherného kabrioletu najdete dnes už jen ve stálé expozici mladoboleslavského muzea automobilky. Byla jsem se na něj podívat, a stojí to za to. Auto je nádherně zrekonstruované, vypadá, jako by právě sjelo z výrobní linky.

Protože toto auto je opravdu nádherné, a my, Češi můžeme být hrdí na to, že je to ryze český výrobek, je fajn mít ho doma alespoň jako model.

Tenhle model se bude hrdě vyjímat na jakémkoliv místě. Ať už na poličce, ve vitrínce, nebo na pracovním stole – vždycky si ho okamžitě všimnete.

Když se na něj podíváte, ten pohled potěší. Vypadá prostě skvěle a dělá radost.

Provedení je kvalitní. Model je propracovaný do nejmenších detailů tak, aby byl stejný jako opravdové auto. Je to, jako byste mávli kouzelnou hůlkou, zmenšili si auto a postavili ho na poličku.

Model je v měřítku 1 : 43

Model je dodán na plastové destičce, přikrytý plastovou krytkou, aby se na něj neprášilo.

Pokud si chcete model prohlédnout, nebo koupit, klikněte zde: Model Škoda 860

Značka: Abrex
Značka vozidla: Škoda
Měřítko: 1:43
Model vozidla: 860
Série: Civilní
Časové zařazení: historické
Materiál: Kov/plast
Barevná skupina: Modrá
Barevné provedení: Modrá

Pokud si chcete prohlédnout celou nabídku Abrex modelů, klikněte zde: Abrex.cz

 
 
 

A na závěr pro srovnání fotka opravdového auta Škoda 860 z archivu Škoda Storyboard   

      

                                                                  

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: