Sváteční koláčky

27.10.2016 15:35

 

Postup přípravy receptu

  1. Těsto zaděláme běžným způsobem, kvásek, mouka promíchaná se solí a cukrem, žloutek, rozpuštěný tuk, vlahé mlého, řádně zpracujeme a ihned děláme koláčky (těsto nenecháváme kynout).

  2. Lžičkou vykrajujeme kousky těsta, vytvoříme placičku, doprostřed dáme nádivku a uzavřeme.

  3. Mezi prsty držíme uzavřenou část koláčku, cca do poloviny namočíme v rozšlehaném vajíčku s bílky a obalíme v drobence. Uzavřenou stranou klademe na plech a koláček nastřihneme do kříže. Pečeme v předehřáté troubě cca 15 minut.

  4. Po vychladnutí koláčků potřeme máslem "přeškvařeným do voňavorůžova", do kterého jsme chvíli po odstavení přidali rum.

  5. zdroj receptu i obrázku: https://www.toprecepty.cz/recept/4294-svatecni-kolacky/?utm_source=fb&utm_medium=right&utm_campaign=account3

Těsto:
 
50 dkg hladké mouky
 
1/4 litru mléka
 
25 dkg tuku (použil jsem 15 dkg Hery a 10 dkg kvalitního sádla)
 
2 vanilkové cukry
 
7,5 dkg droždí
 
1 žloutek
 
sůl
 
 
 
Dále:
 
drobenka (klasickou drobenku zpracujeme s jedním žloutkem)
 
Náplň podle chuti povidlová ( tvarohová, maková, ořechová)
 
1 vejce
 
2 bílky rozšleháme na namáčení koláčků
 
máslo
 
rum pro finální úpravu koláčků
 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: