Recenze na hru pro nejmenší Schovka od společnosti DinoToys.

02.08.2023 14:30

 

 

Když venku není ideální počasí, je třeba zabavit děti. Ty starší si najdou většinou zábavu samy, s těmi menšími je třeba si hrát. Někdy je obtížné vymyslet hru pro malé děti, která by je bavila.

Já jsem objevila bezva hru pro malé děti od tří let. Jmenuje se Schovka a vyrábí ji odborník na dětské hry – společnost DinoToys.

Schovka je hra, která je určená pro děti od tří let. To je super, protože her pro úplně malé děti není moc. O to větší radost mám, že jsem tuhle hru objevila. Kdo by neměl rád hru na schovávanou. A když se hraje na schovávanou se zvířátky, je to o to zábavnější.

Zpracování hry je perfektní pro malé děti. Hra je z pevného materiálu, takže kartičky děti neohnou, i když jsou ještě neobratné.

Na první pohled děti zaujmou zvířátka a výtvarné zpracování. Herní deska i kartičky jsou v krásných jasných barvách s roztomilými ilustracemi. Zvířátka jsou roztomilá, a vnukovi se moc líbí. A mě vlastně taky. O to raději hru hrajeme.

Pravidla jsou jednoduchá a jasně srozumitelná, jsou součástí balení hry.

Samotná hra trvá kolem 15 minut. To je tak akorát pro malé děti, aby se vydržely soustředit. Pak si odběhnou a zase můžeme hrát.

Herní plány – pravidla – je možné si trochu poupravit podle věku dětí. Mladším dětem je možné je zjednodušit, pro starší je možné zvolit hru obtížnější.

Hra se hraje na kola. Kol je tolik, kolik je hráčů ve hře.

První hráč bude pikat. Pikající hráč vybere šest žlutých kartiček zvířátek a položí je obrázkem nahoru na políčka označená PIKOLA.

Modré kartičky promíchá a položí na pole BALÍČEK.

Pak otočí kartičky na startovních polích obrázkem dolů.

Libovolně přesune jednotlivé žluté kartičky ze startovních polí na pole schovávací – DUTINA, HNÍZDO, MRAVENIŠTĚ, ÚL, HOUŠTÍ, KAMENÍ, PAŘEZ – na herním plánu. Jedno pole zůstane neobsazené.

Nyní postupně hrají všichni hráči. Hráč, který je na tahu, otočí modrou kartu se zvířátkem z balíčku.

Pak zkusí stejné zvířátko najít na herním plánu. Když ho najde, dvojici si nechá. Když ne, vrátí modrou kartičku dospod dobíracího balíčku, a žlutou položí obrázkem dolů na libovolné pole herního plánu.

Když si hráč „lízne“ kartičku se zvířátkem, o kterém si myslí, že není na herním plánu, řekne to ostatním a položí ji obrázkem před sebe a „lízne“ si druhou. Pak zkusí najít druhé otočené zvířátko. Pokud ho najde, dvojici si nechá. Pokud si myslí, že ani druhé zvířátko není na plánu schované, i druhou kartičku si nechá, a může prohodit pozice dvou žlutých kartiček, a jeho tah končí. Pokud se ale splete, a vyřadí zvířátko, které na plánu je, přijde na konci hry o dva body.

Hra takto pokračuje, dokud nejsou nalezena všechna zvířátka. Na konec si hráči spočítají body za získané karty.

Tím končí jedno kolo hry a pikat bude druhý hráč, a hra pokračuje stejným způsobem.

V pravidlech jsou popsaná i zjednodušení hry pro malé děti – třeba že pikající vybírá méně zvířátek. V pravidlech je vše jasně popsáno. Fajn je, že si hru můžete prostě poupravit tak, jak hraní vyhovuje vám a dětem.

Pokud se vám pravidla zdají složitá, nebojte se, okamžitě hru pochopíte, jakmile ji vidíte před sebou. Vše je jasné a srozumitelné.

S vnukem hru hraji, i když mu nejsou ještě tři roky.

 Pochopil pravidla celkem rychle. V začátku jsme hráli pomalu, s vysvětlováním, a zjednodušením. Teď už hraje rychle, a dokáže mě porazit na to šup.

Občas jsme narazili na problém, že se vnukovi líbí nějaké zvířátko, a byly slzičky, když jsem ho našla já. Tady pak bylo potřeba chvilku vysvětlovat, že ve hře to tak prostě chodí, jednou najdu já, podruhé zase vnouček. I to ke hře patří. Děti se tak učí, že ne vždy mají to, co zrovna chtěly, ale příště se jim to povede a mají naopak kartiček spoustu.

Hra je bezva zpestřením v trávením společného času s dětmi. Baví nás mnohem víc, než pexeso, které jsme už měli „ohrané“.

Hra je vyrobená pro ty nejmenší děti tak, aby je bavila od začátku do konce.

Hra má spád, nikde se zbytečně nečeká, takže děti pořád pozorují,co se děje a nenudí se. Tahle hra se prostě povedla.

Her pro nejmenší děti je strašně málo, proto jsem ráda, že DinoToys se věnuje i nejmenším hráčům.

 Ze hry mají radost děti, a baví i nás, dospělé.

 Provedení hry je kvalitní, takže i malé děti, které nemají ještě jemnou motoriku úplně vyvinutou, mohou hrát, a herní kartičky se nepoškodí. Jsou pevné.

Barevně se hra moc povedla, a obrázky zvířátek se dětem taky moc líbí.

Pokud máte doma malé děti, tahle hra je určitě bezva na procvičení pozornosti, logického myšlení, paměti, strategie, ale i barev a poznávání zvířátek. Hraním si tak děti procvičí spoustu dovedností, a to je super.

Délka hry:15 min

Copyright:Jan Vodička

Hráčů od:2

Věk od:3+ let

Hráčů do:6

Rozměry balení:230 x 333 x 35 mm

Balení obsahuje: 1 herní plán, 24 kartonových kartiček zvířat.

 

Pokud si hru chcete prohlédnout, nebo koupit, klikněte zde: hra Schovka

 

Celý sortiment her a hraček DinoToys najdete po kliknutí zde: eshop Mojedino.cz

 

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: