Recenze na dětskou paměťovou hru Pirátský poklad od DinoToys.

24.10.2022 16:25

 

 

Počasí venku už není moc dobré na dlouhý pobyt na hřišti, nebo na procházce. O to příznivější je tohle podzimní počasí na hraní deskových her. Já deskové hry hraju moc ráda. Hrála jsem je s dětmi, když byly malé, zahrajeme si spolu rádi i teď, když jsou dospělé. Už ale nemají tolik času. O to raději hraju hry s vnoučaty – času na to teď máme spoustu.

Tentokrát jsme s nejstarším vnukem objevili hru Pirátský poklad od společnosti Dino.

 Je to super paměťová hra vhodná pro děti starší 8 let.

Můžete ji hrát kdykoliv, protože jedna hra trvá asi tak 15 minut. Záleží tak trochu na tom, kolik vás bude hrát. My hrajeme s vnukem nejčastěji ve dvou, takže hrajeme někdy i kratší dobu. Hra je super. Je to zase úplně jiný styl hry, než jsem znala doposud, a právě proto, že je jiná mě i vnuka dost baví. I když zjistila jsem, že bych měla mnohem víc trénovat paměť.

Hra má celkem jasná pravidla. Pravidla najdete v krabici v české a slovenské verzi. Jsou poměrně krátká a jasná. Stačí si je jednou přečíst a pak při hře je vám naprosto jasné, co máte dělat.

Balení hry obsahuje: Truhlu s pokladem – to je vlastně celá krabice se hrou, 16 kostek, deska s mřížkou, 24 žetonů s piráty (4 sady po 6 pirátech), žeton klíče, 4 papoušky, 4 přehledové karty, skórovací tabulku, a přesýpací hodiny. Samozřejmě jak už jsem zmiňovala i pravidla.

Samotná hra je celkem jednoduchá na pravidla, o to těžší je ale na pamatování si. Paměť si potrénujete tedy pořádně. Hlavně když hrajete podruhé, nebo potřetí za sebou – tam já mám problém s tím, abych si nepletla kostky, které byly na daném místě v předchozí hře.

Všechny hrací kostky vložíte do krabice – která je vlastně pirátskou truhlou. Pak krabici zavřete a proklepete ji tak, aby se kostky přeházely. Potom několikrát lehce poklepete ze strany, aby se kostky porovnaly v truhle, jak mají, a truhlu otevřete. Před sebou vidíte poskládané kostky, a vaším úkolem je, zapamatovat si během 30 vteřin co nejvíc symbolů na kostkách. K určení času máte přesýpací hodiny.

Každý hráč dostane symboly pirátů na žetonech. Ty potom pokládá na mřížku podle toho, který symbol si pamatuje. Každý hráč má žetony s piráty jedné barvy (pokud hrají 2 hráči, dostane 6 žetonů, pokud 3 hráči tak 5 žetonů, pokud hrají 4 hráči, tak jen 4 žetony – aby se vešly na hrací mřížku).

Hru začíná kapitán po směru hodinových ručiček.

Umístíte jeden za svých žetonů na políčko na mřížce, které odpovídá předmětu, který si chcete vzít. Hráči se střídají tak dlouho, dokud není pokrytá celá mřížka. Pak otevřete truhlu s pokladem. Střídavě odebíráte kostky, které jsou na políčkách odpovídající těm, na které jste umístili žetony. Pomocí přehledové karty si pak spočítáte body přesně podle pravidel

Po sečtení bodů umístíte svého papouška po cestě na skórovací tabulce o tolik políček, kolik je celkový počet bodů jeho pokladu.

Vyhraje pirát, který na konci hry získá nejvíce bodů.

Hra nás doma baví. Pravidel se opravdu nebojte. Pokud jste nepochopili z mého popisu, tak se neděste. Snažila jsem se pravidla zestručnit. Ve chvíli, kdy hru hrajete, okamžitě pochopíte, jak byla hra v pravidlech myšlena. Je to logické, a zábavné.

Hra nás doma baví, protože je rychlá a má spád. Lidově řečeno – u téhle hry to prostě „odsejpá“.

Není potřeba mít na hru žádný velký prostor. Hrací místo je vlastně hrabice, a pak už potřebujete jen kousek místa na tabulku s mřížkou a počítací tabulku. Hrát tedy můžete opravdu téměř kdekoliv.

Hru doporučuji pro všechny, co mají rádi rychlé a chytré hry. Vhodná je pro všechny hráče od 8 let. Baví nejen děti, ale i dospělé.

U nás doma tahle hra opravdu celkem frčí, jen jsem si musela trochu zvyknout na to, že si musím něco v rychlosti zapamatovat, a přiznávám, že mě strašně štvalo, že hlavně v začátku mě děti celkem bez problému porážely. Touhle hrou si paměť ale spolehlivě potrénujete, a už svůj poklad dokážu sbírat taky celkem v pohodě.

Pokud si hru chcete prohlédnout, nebo koupit, klikněte zde: hra Pirátský poklad

Celý sortiment eshopu společnosti Dino najdete po kliknutí zde: MojeDino.cz

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: