Porcelán Thun - kvalita prověřená časem. Nádherný porcelán, který udělá radost pod stromečkem. Recenze.

24.11.2022 16:51

 

Když vyslovíte slovo porcelán, okamžitě si vybavíte různé hrnečky, talíře a talířky, misky a mističky –prostě nádobí, které máte doma. Pro mě je porcelán ale i kromě praktické funkce i krásným doplňkem domácnosti.

Představte si třeba takovou krásnou, venkovskou kuchyň ve staré chalupě. Kromě kamen vás hned napadne i dekorace ve formě různých hrnečků a hrnců z porcelánu, které celou tu atmosféru útulné kuchyně dotvoří.

Hrnečky mám obzvlášť ráda. A ráda si je i kupuji. Občas pak některé rozdám, když se mi doma nahromadí, abych si mohla koupit jiné – podle vkusu a nálady. Každý hrneček mi vždycky udělá velkou radost.

 Některé hrnečky (a nádobí) z porcelánu jsou ale pro mě taková srdcovka. Mám k nim citovou vazbu, protože mi připomínají někoho, kdo mi hrneček daroval, nebo nějakou vzácnou chvilku. Jako třeba starý hrneček po babičce, který už je otlučený, ale nedala bych ho ani za nic.

Porcelánové nádobí je krásné, a často ho dávám i jako dárek.

Já mám nejraději porcelán vyráběný u nás, v Čechách – a to porcelán Thun.

Společnost Thun 1794 vznikla v roce 2009 a to odkoupením majetku a ochranných známek bývalého karlovarského porcelánu a.s Thun 1794 a je členěn do tří základních závodů: Nová Role, Klášterec a Concordia Lesov.

V každém závodu je vyráběn trochu jiný styl porcelánu, všechen porcelán je ale světové kvality.

Český porcelán Thun má ve světě velmi dobré jméno, ceněn je pro kvalitu, design a poctivé zpracování.

Co obdivuji já nejvíc je nádherný design a originální tvary nádobí.

Porcelánové nádobí Thun je prostě nádhera. Při procházení stránek eshopu si připadám jako v ráji, zapomínám na čas a jen se kochám tou nádherou. Občas mám pocit, že jsem v porcelánovém „hrnečkovém a talířovém“ ráji, a od mého počítače se ozývají obdivné povzdechy jako  „Jééé“ a „Ááách“!

Ráda chodím na eshop a prohlížím si výrobky. Nejsem znalec, obdivuji spíš tu spoustu různých tvarů, a hlavně dekorů. Je to nádherná, často umělecká práce. Když si prohlížím nové dekory, vždycky obdivuji tu přesnou a originální práci – malovaného dekoru. Možná i proto, že já sama příliš výtvarně nadaná nejsem, obdivuji profesionálně namalované nádobí.

Nad tou krásou se až tají dech. Některé hrnečky a talířky jsou jako rozkvetlá louka, jiné jsou jen jemné a něžné – s dekorem ale bez malby, mají originální a různé tvary. Pokud chci udělat někomu radost, snažím se vybírat podle jeho vkusu – většinou se mi povede se trefit, protože výběr je opravdu velký.

Některé nádobí je vhodné do domácnosti, která upřednostňuje čistý, elegantní, nezdobený design, jiné má dekor stejný, jaký mívaly už naše babičky na chalupách, jiné zase vypadá, jako by bylo z pohádky a čaj z hrnečků pila princezna. Opravdu mě vždycky překvapí ta ohromná rozmanitost dekorů.

Všechny ani nedokážu vyjmenovat – je jich moc. Pokud ale půjdete nakupovat porcelán do domácnosti, na výběr máte z 25 typů porcelánových dekorů, vzorů a typů: Angelina, Bernadotte, Cairo, Constance, Eye, Future, Christine, Jana, Lea, Loos, Louise, Marie Louise, Menuet, Modré třešně, Mosaic, Natalie, Opal, Ophelia, Rose, Saphyr, Sylvie, Tom – coup, Tom – prapor, Tulip, Vicomte.

Pokud by to bylo na mě, vybírala bych si nejraději všechno nádobí v modré barvě – s dekorem modrých růží a modrého zdobení, tím si radost udělám vždycky. Modrá s bílou je kombinace, kterou miluji, a tak trochu mi učarovala. Miluji všechny odstíny modré, nejvíc u nádobí asi kobaltovou modř. Můj sen je mít jednou všechno nádobí do modra. Takže teď vám ukážu pár modro – bílých porcelánových kousků, které se mi líbí.

Protože budou vánoce, je to pro mne ideální doba k nákupu dárků – tedy i těch porcelánových.

Protože ráda kupuji všem třem dcerám nádobí pro radost, ukáži vám pár krásných kousků. Jsou to talíře, snídaňové (na cereálie) – nebo chcete-li kompotové misky, a různé druhy a typy talířků a hrnečků.

Nebudu vám rozepisovat, jak se který druh porcelánu jmenuje. Je lepší, pokud si budete chtít některý porcelán koupit, abyste si klikli na některou z kategorií, a vybrali si sami typ a druh nádobí, jaké vám vyhovuje.

Najdete spoustu různých druhů hrnečků, misek, konviček a talířů, a pak si už jen stačí vybrat dekor, jaký se vám na daný typ nádobí líbí.

Výběr je opravdu tak bohatý, že bych nemohla doporučit všechny, to by byl článek na několik stran. Proto vám tu vyfotím pár kousků velmi zajímavých porcelánových produktů, a je jen na vás, jestli se necháte inspirovat, nebo si vyberete jiný typ podle sebe.

Jednu věc ale musím vypíchnout, z té mám velkou radost. Maminka si vždycky přála polévkovou mísu, aby mohla servírovat polévku, ale i třeba omáčku v polévkové míse a ne v hrnci. Vybrala jsem mísu, která jí určitě udělá radost – je to mísa s modrými růžičkami a je nádherná. Decentní a jemný vzor bude zdobit každý stůl. A protože mísa je nádherná, kdo ví – možná díky ní vytvoříme tradici, a bude se dědit z generace na generaci tak, jako tomu bývalo v dřívějších dobách.

Pokud rádi pečete koláče, vyzkoušejte zapékací koláčovou formu Thun - je skvělá. Koláč je krásně propečený, a přitom odspodu vůbec nepřipaluje.

Pokud máte někdy pocit, že v dnešní době se vyrábí všechno na jedno použití, a věci nic nevydrží, určitě to neplatí o porcelánu Thun. Tady jsou výrobky kvalitní a vydrží vám hodně dlouho – tedy pokud je nerozbijete, nebo nedarujete někomu dál. Tady platí stále pořekadlo o zlatých českých ručičkách, které dokáží vyrobit kvalitu.

Pokud tedy chcete mít doma kvalitní nádobí, vybírejte u Thun.

Celý sortiment najdete na eshopu po kliknutí zde: ehop Thun - porcelán přímo od výrobce

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: