Nová rodinná vědomostní hra Kde domov můj? Evropa - prima tip na vánoční dárek. Recenze.

11.11.2022 14:56

 

Dnes bych vám chtěla představit skvělou českou rodinnou hru Kde domov můj? od společnosti Dino.

Hra je vyrobena podle soutěže, kterou vysílá Česká televize. Mám televizní vysílání hry Kde domov můj? moc ráda, je zábavná, chytrá a má spád. Desková hra od Štěpána Peterky s podtitulem Evropa televizní předlohu velmi dobře napodobí.  Malý rozdíl tu ale je. Zatím co v televizi hráči z jednotlivých kol vypadávají, u deskové hry hrají všechna tři kola.

Hra má celkem jednoduchá a srozumitelná pravidla.

Není to hra pro malé děti – vhodná je pro 3 – 7 hráčů od 12 let. (Mohou hrát i 2 hráči, tam je ale potřeba upravit si pravidla, a není to tak zábavné)

Pokud si říkáte, že je to hra jen pro dospělé, a že je těžká pro starší děti – budete překvapeni. Díky znalostem ze školy nás děti nejednou porazily. Takže klidně hrajte už s těmi 12 letými, hra je vhodná i pro ně.

Jedno kolo trvá zhruba 30 minut.

Hra obsahuje 1 herní plán, 237 karet s otázkami, 3 hlasovací karty, 3 figurky a pravidla.

Díky tomu, že karet je 237 je hra pokaždé úplně jiná, velký počet karet a otázek dělá hru pokaždé hodně zajímavou, bude vás to bavit.

Na klasickou hru musí být čtyři hráči. Pokud je jiný počet, musí se rozdělit na týmy. Jeden hráč je vždycky moderátorem, ten je důležitý.

Hra má tři kola, a každá karta patří do jednoho kola partie. Podle toho jsou na začátku hry karty rozděleny do stejného počtu balíčků položených vedle desky. Každý hráč si vybere svou barvu (a s ní figurku), a vezmou si hlasovací kartu. Figurka pak postupuje po políčkách otazníku.

V prvním kole jsou karty oboustranné, a mají 8 otázek.

Moderátor z náhodně zvolené karty čte otázky jednu po druhé i s možnostmi. Pak dostanou hráči (nebo týmy) šanci na odpověď. Svoje tipy ale nesmí vykřikovat, hlásí se pomocí hlasovací karty. Za správnou odpověď získají 5 bodů. Pokud zvolí špatnou odpověď, darují 5 bodů všem protihráčům.

Druhé kolo využije 12 karet. Karty nejsou oboustranné. Moderátor karty odloží do obdélníku textem dolů, aby nebyl vidět.

Hráči vidí pouze téma, kterého se otázky týkají. Hráči si pak volí téma a vsadí 5, 10, nebo 15 bodů. Počet bodů vyjadřuje obtížnost otázky (to známe z televize). Pořadí odpovědí určuje poloha figurky na stupnici. Začne ten, kdo má momentálně nejvíc bodů.

Ve třetím kole pak moderátor vybere 15 karet a po třech je rozloží k políčkům u dolní hrany hrací desky. Karty mají hodnotu od 5 do 30 bodů. O tom, jakou otázku moderátor přečte, rozhodne pozice u karty u jedné z pěti přihrádek. Z každé karty bude tedy jen jedna otázka, a zase jsou dávány podle pořadí hráče na otazníku – hracím poli. Pro každého účastníka, nebo tým je tedy jedna otázka.

Když je dočtena poslední otázka, hráči získali své body, pak je na otazníku vidět, kdo vyhrál. Kdo je na bodovací stupnici nejdál, ten vyhrál.

Snažím se pravidla hodně zestručnit, součástí hry jsou pravidla podrobná, naprosto srozumitelná. Co vám není jasné z pravidel, pochopíte ihned při hře.

Hra je tedy hrou vědomostní. Nejde tu o náhodu, každý hráč musí ukázat, co ví. Jednotlivá kola jsou díky kartám pokaždé jiná, hráči mají pokaždé jiné otázky, hra je variabilní. Je fajn dávat pozor při hře i na otázky protivníka – nikdy totiž nevíte, kdy bude daná otázka položená vám, kdy se vám může daná vědomost hodit.

Hru lze hrát od dvou hráčů – tam jsou v pravidlech hra trochu poupravená, a je třeba se na to mrknout. Lépe se hra hraje, když je víc hráčů. Hra má celkem spád, takže se u ní nikdo nenudí.

Pokud máte rádi vědomostní hry, bude pro vás tahle hra ta pravá. Otázky jsou v ní zajímavé, dozvíte se spoustu nových věcí.

Hra je prima tip na dárek pro všechny milovníky chytrých her. Jen je fajn opravdu dodržet minimální věk 12 let – mladší hráči by asi měli při hraní problém. Mě hra baví. Sleduji ji ráda v televizi, proto jsem si ráda tu atmosféru přenesla i domů do obýváku. Jsem ráda i moderátor, i když ten vlastně moc nehraje.

Pokud si chcete hru prohlédnout, nebo koupit, najdete ji po kliknutí zde:hra Kde domov můj?

Celý sortiment společnosti Dino najdete po kliknutí zde: Eshop DinoToys.

 

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: