Mřížkový koláč s rebarborou a malinami

12.05.2023 13:11
  • Na 12 kusů
  • Těsto
  • Hladká mouka 480 g
  • máslo 250 g
  • Žloutek 2 ks
  • Dřeň z vanilkového lusku 0.5 ks
  • Citronová kůra 1 ks
  • Náplň
  • Krystalový cukr 250 g
  • Rebarbora 500 g
  • Citrónová šťáva 1 ks
  • Na dodělání
  • Maliny 150 g
  • vejce (M velikost) 1 ks
  • Moučkový cukr
  • Citronový tymián (není nutný,ale je to s ním vynikající)
  1. Do větší mísy dejte mouku, studené máslo nakrájené na menší kousky, cukr, žloutky a kůru z citronu.
  2. Vanilkový lusk rozřízněte a špičkou nože z něho stáhněte zrníčka. Přidejte je k ostatním surovinám v míse a vypracujte krásně hladké těsto.
  3. Vypracované těsto zabalte do potravinové fólie a dejte minimálně na hodinu odležet do lednice.
  4. Mezitím si připravte náplň. Rebarboru omyjte, odspodu ji oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Do kastrůlku vsypte cukr a na středním plameni z něj udělejte karamel.
  5. Poté přihoďte rebarboru a vše zalijte šťávou z citronu. Směs nechte svařit na požadovanou hustotu a nechte lehce vychladnout.
  6. Troubu předehřejte na 175 °C. Vychlazené těsto rozválejte na středně tenký plát a vyložte s ním dortovou formu o průměru 28 cm, kterou předem lehce vymažte máslem. Těsto, které přesahuje přes okraje, seřízněte a schovejte na finální zdobení.
  7. Korpus propíchejte na pár místech vidličkou, vyložte pečicím papírem, zasypte fazolemi nebo jinými luštěninami a dejte na 15 minut předpéct do trouby.
  8. Poté korpus vyndejte, odstraňte pečicí papír s fazolemi a na korpus vlijte rebarborovou směs, na kterou naskládejte omyté čerstvé maliny.
  9. Ze zbylého těsta udělejte proužky a na povrchu koláče z nich vytvořte mřížku.
  10. Proužky těsta potřete rozšlehaným vajíčkem a celý koláč vraťte do trouby.
  11. Pečte ještě zhruba 30 minut.
  12. Hotový koláč můžete ozdobit lehkým poprášením moučkovým cukrem a posypat troškou citronového tymiánu.
zdroj recept i foto: https://www.gustoacademy.cz/recepty/detail/mrizkovy-kolac-s-rebarborou?utm_source=zena-in&utm_medium=db&utm_campaign=2023_Gusto+Academy+Ongoing&utm_content=M%C5%99%C3%AD%C5%BEkov%C3%BD+kol%C3%A1%C4%8D+s+rebarborou+a+malinami
 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: