Kniha Lahůdky v krmítku z nakladatelství Kazda - Recenze

10.02.2023 14:23

 

I když už všichni toužebně vyhlížíme jaro, venku je teď největší zima, jakou jsme letos zažili.

My, lidé se můžeme teple obléci, a před zimou se schovat-a taky si krásně zatopíme. Zvířata a ptáci tuhle možnost nemají. Proto je třeba v zimě jim přilepšit alespoň něčím na zub, nebo do zobáčku.

Všechno má ale svoje pravidla, a tak je tomu i s krmením. Například u ptáčků. Je potřeba přemýšlet, co ptáčkům do krmítek nasypeme. Ne každé krmení je pro ně vhodné. Pamatuji se třeba, že jako malá jsem často vídala v krmítkách staré pečivo. To ale v konečném důsledku ptákům víc uškodí, než pomůže. Než špatné krmení, to raději nic. I krmítka a krmení ptáků mají svoje specifika. Ptáci si vybírají krmítka podle druhu – potřebují se cítit bezpečně, když se jdou nazobat.

Pokud vám ptáčci a příroda nejsou lhostejní, doporučuji vám přečíst si knihu Lahůdky v krmítku od Katrin a Franka Heckerových, z nakladatelství Kazda.

V knížce najdete všechny potřebné informace o krmení ptáků. Najdete tu všechny možné druhy krmítek a závěsných systémů na krmení, a dozvíte se, který typ je pro který druh ptáků nejvhodnější.

Můžete si tak s dětmi vyrobit krmítko, nebo závěsný systém sami. Děti výroba krmítek bude určitě bavit. A když si krmítko s vámi vyrobí, budou s velkou radostí i chodit krmit ptáčky.

Někdy ptákům chvíli trvá, než si najdou to svoje krmítko, a začnou do něj létat. Když už ho ale najdou, budou do něj pak létat celý rok, a naučí na něj létat i svoje mladé. Takový pohled na krmítko plné různých druhů ptáčků je pak úžasný. Pozorovat ptáky je zábavné, a velmi uklidňující. Jsou roztomilí a za krmení nás odmění zpěvem.

Pokud se vám nechce vyrábět krmení, můžete spoustu krmných směsí a lojových koulí koupit v obchodě. Pokud jste ale tvořiví, nebo hledáte tip na zábavu s dětmi na dlouhá zimní odpoledne- zkuste si sami krmení pro ptáčky namíchat a vyrobit.

V knize Lahůdky v krmítku najdete spoustu tipů na správné krmení ptáků. Krmení, které jim dodá energii na přežití mrazivé zimy.

Najdete tu samozřejmě tipy i na letní krmení ptáčků. Pokud si myslíte, že je ptáčky třeba přikrmovat jen v zimě, je to omyl. My, lidé přírodu tak trochu devastujeme, a je třeba ptákům vynahradit, že je připravujeme o jejich zdroje potravy.

Právě při letním krmení si užijete nejvíc radosti při sledování ptáčků v krmítku – je tu spousta druhů ptáčků, kteří tu přezimovali, ale ti těch, co se vrátili z teplých krajin. Ptačího zpěv je pak radost poslouchat.

Kniha Lahůdky v krmítku je zajímavá, čtivá a plná užitečných informací. Informací, jak krmit 15 nejběžnějších druhů ptáků.

Každý milovník přírody v knize najde inspiraci, jak být prospěšný a krmit ptáky tak, aby jim to prospívalo.

Určitě doporučuji k přečtení. A jak už jsem zmiňovala – vyrobit krmítko a krmit ptáčky moc baví děti –tak to s nimi vyzkoušejte.

Knihu najdete po kliknutí zde: Lahůdky v krmítku

 

Celý sortiment nakladatelství najdete po kliknutí zde: Nakladatelství Kazda

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: