Hruškový koláč s mandlovou náplní

20.10.2017 13:29

 

Hrušky:

hrušky (2 velké nebo 4 menší) 450 g
voda 700 ml
cukr 2 lžíce
skořice 1 svitek
rum 2 lžíce
Těsto:
máslo 100 g
vanilkový cukr 1 ks
vejce 1 ks
sůl
Mandlová nádivka:
mascarpone 250 g
cukr moučka 100 g
vejce 2 ks
mleté mandle 100 g
hladká mouka 2 lžíce
¨
Příprava hrušek: Hrušky oloupeme, nakrájíme na poloviny až čtvrtky (menší hrušky na půlky, větší na čtvrtky) a odstraníme jádřince. Připravené ovoce vložíme do hrnce, do kterého nalijeme vodu, rum a nasypeme skořici, hřebíček a cukr.
Přivedeme k varu a vaříme asi 5–7 minut hrušky do poloměkka. Musí být spíš tvrdé než měkké, dopečou se pak v troubě. Pokud máte měkké hrušky, nevařte je vůbec, zbytečně by pak byly kašovité a dezert byl nevzhledný. Po uvaření opatrně vyjmeme hrušky z nálevu a necháme trochu zchladit.
Příprava těsta: Máslo necháme povolit a společně s oběma cukry utřeme do světlé pěny. Přidáme vejce a propojíme. V jiné míse smícháme sůl a mouku, přidáme k máselné směsi a vypracujeme linecké těsto.
Těsto rukama natlačíme na dno a boky koláčové formy (27 cm v průměru) a vložíme do lednice odpočinout, než připravíme zbytek koláče. Zapneme troubu na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C).
Příprava nádivky: Mascarpone s cukrem vyšleháme do homogenní směsi (jde to i v ruce drátěnou metlou), přidáme vejce a spojíme. Pak přisypeme mandle, mouku a promícháme.
Formu s těstem vyndáme z lednice, na těsto nalijeme mandlovou nádivku.
Hrušky na horní části podélně nařezeme asi 0,5 cm do hloubky (neděláme z hrušek plátky, jen vytváříme žebrování) a zatlačíme je do krému zářezy nahoru.
Koláč vložíme do rozpálené trouby a pečeme 40–50 minut dozlatova
 
zdroj: receptu a obrázků https://fresh.iprima.cz/recepty/hruskovy-kolac-s-mandlovou-naplni
 
 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: