Hříšně dobré větrníčky Choux au Craqueline s malinami a šlehačkou

24.02.2023 12:54

na 12 větrníčků

Na křupavou vrstvu:

  •    50 g změklého másla
  •    50 g cukru krupice
  •    50 g polohrubé mouky

Na odpalované těsto

  •    160 ml vody
  •    60 ml oleje
  •    120 g hladké mouky
  •    špetku soli
  •    3 vejce
  •    Na náplň a dohotovení
  •    500 ml smetany ke šlehání
  •    50 g moučkového cukru a trošku na posypání
  •    250 g malin

Postup:

  1. Nejprve si připravte křupavou vrstvu craquelin, která se pokládá na odpalované těsto a vytvoří na věnečcích vynikající sušenkovou krustičku. Jak? Máslo pečlivě ušlehejte s cukrem, a nakonec do něj vmíchejte polohrubou mouku. Vzniklé těsto rozválejte mezi dvěma archy pečícího papíru na placku o tloušťce asi dva milimetry a dejte vychladit do lednice alespoň na hodinu.

    Teď se pusťte do přípravy odpalovaného těsta. Nalijte do hrnce vodu spolu s olejem a přiveďte k varu. Potom naráz vsypte mouku se solí a vařečkou míchejte na mírném plamenu tak dlouho, než z těsta vznikne hladká koule, která začne na dně nechávat tenkou vrstvičku.
  2. Připravené těsto nechte vychladnout na pokojovou teplotu a potom do něj postupně v robotu nebo ručně zašlehejte jedno vejce po druhém. Teprve když se vejce úplně spojí s těstem, přidejte další, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek.
  3. Těsto pomocí cukrářského sáčku a rovné širší špičky nastříkejte na plech s pečicím papírem do podoby malých bochánků o průměru asi čtyři centimetry. Dodržujte mezi nimi větší odstupy, protože se během pečení nafouknou.
  4. Máslové těsto na craquelin vyndejte z lednice, sloupněte z něj vrchní vrstvu papíru a vykrájejte z něj placičky o průměru čtyři centimetry. Každou z nich přidejte navrch bochánku z odpalovaného těsta.
  5. Troubu nastavte na teplotu 190 °C a ideálně zvolte horkovzdušné pečení s nízkou úrovní páry. Plech s bochánky vložte až do vyhřáté trouby a pečte dozlatova asi 40 minut. Troubu během pečení neotvírejte.
  6. Hotové větrníčky nechte vychladnout. Poté jim odkrojte vršky - asi ve 2/3 výšky větrníčku.
  7. Smetanu spolu s cukrem vyšlehejte do tuhé šlehačky. Naspod každého větrníčku rozložte několik malin, naplňte bohatě šlehačkou a přiklopte vrškem větrníčku. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem. Servírovat můžete i s jedlými květy.
  8. zdroj recept i foto: https://zena-in.cz/clanek/hrisne-dobre-vetrnicky-choux-au-craqueline-s-malinami-a-slehackou

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: