Dozlatova upečené nadýchané domácí housky

10.05.2024 12:45

 

Množství: 10 housek
Příprava: 35 minut
Doba pečení: 20 minut
Náročnost: Snadné

Připravte si:

  •    400 g hladké mouky
  •    50 ml oleje
  •    250 ml vlažného plnotučného mléka
  •    1 lžičku cukru
  •    1 lžičku soli
  •    21 g čerstvého droždí

Jak postupovat?
Nejprve si připravte kvásek. Do hrnečku nebo vyšší nádoby rozdrobte půl kostky čerstvého droždí. Z připravených ingrediencí odeberte 50 g mouky, cukr a 50 ml vlažného mléka a přidejte je k rozdrobenému droždí. Vidličkou vše rozmíchejte na hladkou kaši, přikryjte nádobu utěrkou a nechejte kvásek pracovat asi 15 minut na teplém místě.

Mezitím si připravte do větší mísy zbývající část mouky se lžičkou soli, olej a zbývající teplé mléko. Na konec přidejte vykynutý kvásek a začněte zpracovávat těsto. Nejdříve promíchejte vařečkou a až poté začněte těsto hníst rukama nebo si vezměte k ruce pomocníka – domácího robota.

Z dobře uhněteného těsta rovnou tvořte houstičky. Těsto rozdělte na 10 stejných kusů a každý kus si rozdělte na 3 stejné díly, ze kterých upletete housku pomocí klasického copánkového pletení. Housky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete je vejcem a posypte solí s bylinkami, kmínem nebo mákem.

Plech s houskami vložte do trouby a až nyní zapněte troubu na 250 °C s horkým vzduchem. Než se trouba zahřeje na zvolenou teplotu, housky v ní dokynou.

Houstičky pečte maximálně 12 minut. Zhruba po 5 minutách můžete snížit teplotu na 200–220 °C podle zkušeností s vaší troubou nebo pokud by se vám zdálo, že mají houstičky tendenci se připalovat. Upečené housky nechejte vychladnout na mřížce.

zdroj recept i foto: https://zena-in.cz/clanek/dozlatova-upecene-nadychane-domaci-housky

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: