Zastavme se a vnímejme vánoce zase jako děti - v klidu a pohodě

19.12.2017 21:58

Dnes jsem šla na náměstí kolem ozdobeného vánočního stromu, a jak jsem pospíchala, uvědomila jsem si, že ten strom vlastně ani moc nevnímám. A tak jsem zpomalila a strom si šla prohlédnout - vždyť jsem přece vždycky měla ozdobené stromky a vánoční výzdobu moc ráda. Kde jsem ten pocit ztratila, a kdy jsem začala spěchat tolik, že jsem zapomněla na to zastavit se a užít si tu krásnou stmosféru?

 A tak jsem stála chvíli u stromku a úplně jsem cítila, jak mne zalévá vánoční nálada a pocit pohody a štěstí. V šeru náměstí blikaly na stromečku svíčky o jakých se mi jako malé holce ani nesnilo. 

Já si ještě pamatuji- i když matně- dobu, kdy na stromku byly klasické voskové svíčičky v kovových skřipcích, které tatínek dlouho zapaloval a bylo třeba je na stromku hlídat.Pak přišly elektrické svíčky a my děti jsme byli úplně u vytržení, jak se nám líbily. I dospělí ale byli okouzleni. A najednou  nám na stromečcích blikají led světla, žárovičky blikají různými barvami,vytvářejí různé světelné efekty a my to všechno bereme jako samozřejmost. A co víc - vůbec je nevnímáme, a je to škoda. 

Nezapomínejme se i v době, kdy vrcholí přípravy vánoc na jejich podstatu. Zastevme se alespoň na chvilku u stromečků a rozhlédněme se kolem sebe. Možná ta vánoční atmosféra dýchne i na vás. Stačí jen,abychom tolik nespěchali a krása a pohoda si nás najde...

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: