Těhotenská nevolnost, zvracení v těhotenství

13.04.2016 13:04

Nevolnosti a zvracení v těhotenství.

Mám čtyři děti, takže o těhotenských nevolnostech vím poměrně dost. V prvním těhotenství jsem měla nevolnosti opravdu denně a až do konce šestého měsíce a v osmém znova, druhé těhotenství bylo téměř bez nevolností a to třetí s dvojčaty, to bylo čtyřměsíční utrpení. Takže jsem se rozhodla některé svoje zkušenosti předat dál.

Záměrně mluvím o těhotenských nevolnostech a nikoliv ranních. Některé ženy sice mají nevolnosti ráno, až tři čtvrtiny žen mají ale nevolnosti celodenní. Co za nevolnostmi v těhotenství stojí? Může za to hormon zvaný HCG. Hladina tohoto hormonu je nejvyšší mezi 8. A 9 týdnem těhotenství, pak jeho hladina klesá a u většiny žen nevolnosti ustoupí.

I tak nás ale ty první měsíce nevolnosti dokáží pěkně potrápit. Obecně je doporučováno sníst ráno, když vstanete sladkou sušenku a tím si zvýšit hladinu krevního cukru. Pak teprve se pomalu nasnídat. Pozor, sušenky ale nenahrazují klasickou snídani, to byste si zadělaly na problém. Pokuste se nasnídat vydatně – zakysané mléčné výrobky jako studený jogurt bývají poměrně dobře stravitelné.

Dopřejte si ovoce – banány, strouhané jablko, hroznové víno jsou bezva. Mě moc pomáhal vychlazený meloun po kouskách. Je dobrý a nebylo mi po něm špatně.

Nezapomeňte v době nevolností dostatečně pít. Pomáháte tím miminku i sobě. Pokud nepijete, přidá se ke zvracení ještě bolest hlavy a o to nikdo z nás určitě nestojí. Už naše babičky doporučovaly v těhotenství heřmánkový čaj – ten zklidňuje žaludek a pomáhá trávení a také fenyklový čaj. Ale i tady platí všeho s mírou. Stačí 1 šálek denně, nemusíte ho vypít najednou, lepší je po malých doušcích a pomalu.

Důležité je také jíst pravidelně, i když vám není dobře, pokuste se 5 až 6x denně jíst po malých porcích.  

Setkala jsem se také s tím, že zázvorová lízátka zastaví nevolnosti. Mě tedy nikdy nezabrala, ale asi někomu ano, když jsou tak často doporučována.

Když jsem čekala dvojčata, byly nevolnosti tak silné, že jsem měla problém něco sníst. Starý venkovský lékař mi doporučil zmrzlinu. Zachladí žaludek a většinou nezvracíte. Ale pozor, vybírejte si zmrzliny kvalitní jako Míša z tvarohu, nebo dřeně z ovoce a podobně. Nejezte tučné smetanové zmrzliny, je v nich víc našlehaného tuku a cukru než je potřeba a bylo by vám nakonec po nic těžko. Obecně ale studené pomáhá.

Někteří lékaři doporučují na nevolnosti homeopatika, ale myslím, že léky nejsou nutné, pokud nezvracíme tak že v sobě opravdu nic neudržíme a hubneme tak, že by to mohlo ublížit miminku – tam pak lékař doporučí hospitalizaci a podává tišící léky pod dohledem.

Ve většině případů ale do čtvrtého měsíce nevolnosti u většiny žen vymizí, a pak začneme normálně jíst a přibírat. A věřte, že těhotenské chutě stojí často za to .

Takže moje rada z vlastní zkušenosti je zmrzlina a studený meloun.

Přeju ať vám nevolnosti nekazí pocit těšení se na miminko. Věřte, že sto stojí za to.

A podle posledních studií prý těhotenské nevolnosti miminku prospívají. Nevím sice čím, ale věřme tomu. Důležité je nepodléhat beznaději, nevolnosti přejdou a vše bude zase tak jak má.

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: