Smaltovaná, litinová forma na Bábovku Queen line - královna mezi formami na bábovku

11.09.2017 13:47

Bábovka. U nás v Čechách je jednoznačně bábovka tradičním dezertem, taková naše královna mezi moučníky. Je výborná, pečeme ji na spoustu způsobů. Je oblíbená právě pro svou jemnou a dobrou chuť a pro možnost různých druhů a typů bábovky. A tak pečeme bábovky třené i kynuté, bábovky z vanilkového těsta, bábovky kakaové nebo mramorové, bábovky makové – variací je opravdu mnoho. Už ve starých filmech pro pamětníky, když chtějí uctít hosta, přinesou na stůl domácí bábovku.  Tolik variací na bábovku jako je v Čechách asi nikde jinde ve světě nenajdete. Je to takový náš receptový poklad. A abychom upekli dobrou bábovku, je základ mít dobrou formu na pečení bábovky. Rukama už mi prošlo spousta typů forem- kameninové, skleněné, hliníková, porcelánová i silikonová. Většina z nich má ale problém, že se v nich bábovka připaluje na okrajích nebo pak nejde vyklopit a přetrhne se.  

Já jsem pro Vás otestovala formu na bábovku od firmy s dlouhou tradicí – firmy Belis. Litinová forma na bábovku Queen line se určitě stane opravdu královnou při pečení bábovky. Forma Queen line má průměr 37 cm, vysoká je asi 11 cm a má objem 3,4 litrů. Je vyrobená z poctivé litiny (očekávejte tedy vyšší hmotnost), díky použitým materiálům je naprosto zdravotně nezávadná (což se o některých typech forem říct nedá), a pokud s ní budete dobře zacházet, vydrží vám celé desetiletí. A taky – a to my, ženy, oceníme- krásně vypadá. Vyjímala by se na chalupách i jako dekorace. Ale byla by velká škoda ji mít jen jako dekoraci. Bábovka se v ní peče opravdu velmi dobře, pečení je rovnoměrné, takže těsto nevyběhne a nedělá nikdy boule, díky litině se peče krásně pomalu a na všech místech stejně, na spodu nebyla vůbec připálená. Bábovka má příjemný tak akorát velký okraj. Já jsem testovala ve formě klasickou hrníčkovou bábovku ze 4 vajec, vešel by se i mnohem větší objem těsta, takže lze upéct i velkou bábovku. Po použití jde krásně umýt, není třeba nic drbat, stačí omýt vodou s přípravkem na mytí nádobí.

Recept na hrnkovou bábovku mramorovanou:

2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krystal, 1 vanilkový cukr, 4 vejce, ½ Hery  , kypřící prášek do pečiva, mléko (asi 1 hrnek), lžíce kakaa

Oddělíme bílky a žloutky, z bílků ušleháme sníh. Žloutky utřeme s cukrem, přidáme Heru, mouku s práškem do pečiva a mléko – těsto musí být středně husté. Nakonec vmícháme sníh z bílků. Oddělíme 1/3 těsta a vmícháme do ní lžíci kakaa. Do vymazané a vysypané formy vlijeme ½ těsta bez kakaa, na něj nalijeme kakaové těsto a nakonec zbytek těsta, pečeme pomalu asi 45 minut

Takže Vám přeji dobrou chuť. Pokud chcete mít vždycky dobrou, rovnoměrně propečenou bábovku z formy, která hezky vypadá a je zdravotně nezávadná, a vydrží vám hodně dlouho, kupte si formu na bábovky Queen line od firmy Belis. A pokud uvažujete o dárku na vánoce pro maminky a babičky, tahle forma je určitě potěší a upečou vám skvělou bábovku.

formu koupíte po kliknutí zde: Forma na bábovku litinová Queen line

Smaltovaná, litinová forma na Bábovku Queen line, průměr 27 cm, objem 3,4 litrů

a pokud jste jako já litinovým nádobím nadšeni, sortiment si prohlédněte po kliknutí zde: Litinové nádobí

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: