Estonský kringel

10.11.2016 16:38

 

Estonský kringel

Ingredience

250 ml mléka

80 g másla

2 žloutky

600 g hladké mouky

1 lžíce cukru krupice

1 lžíce vanilkového cukru

1 lžička soli

1 kostka droždí

 

Na skořicovou náplň

120 g povoleného másla

3 lžičky skořice

200 g cukru krupice

 

Na makovou náplň

100 g mletého máku

100 ml mléka (množství mléka můžete popřípadě malinko zvýšit)

1 lžíce povidel

2-3 lžíce cukru krupice (dle chuti)

1 lžíce rumu (nebo dle chuti)

 

Postup

Těsto připravuji jednodušším způsobem v domácí pekárně. Ingredience vložím do pekárny v uvedeném pořadí a spustím program těsto. V mé pekárně se dočkám hezky nakynutého těsta za 1 hodinu a 25 minut.

Mezitím si připravím náplně … Povolené máslo smíchám se skořicí a cukrem. Dále si dám vařit mléko, jakmile začne bublat, nasypu do něj mák a cukr. Za stálého míchání chviličku vařím, vznikne hustá kaše, poté ji odstavím z plamene. Pak do ní vmíchám povidla a rum.

Předehřeji troubu na 170 °C a připravím si 2 plechy, které vyložím pečícím papírem.

Nakynuté těsto rozdělím na dvě stejné části, které rozválím na velké tenké placky, jednu potřu skořicovou náplní a druhou makovou. Jednu po druhé sroluji (ruličky přenesu na plech, je to pak jednodušší) a rozříznu napůl. Poté na plechu vytvořím pletenec, který nakonec zatočím do věnce (viz fotky).

Peču 20 – 25 minut. Po upečení nechám na mřížce vychladnout.

zdroj recepru i obrázku: http://www.peknevypecenyblog.cz/estonsky-kringel-skoricovy-a-makovy/

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: