Blíží se maturity

16.03.2016 09:23

Hezký den všem, kdo maturitu dělali, dělají, nebo mají před sebou...(ale samozřejmě i těm bez maturity).

Dnešní téma je tak trochu k zamyšlení.Já sama jsem matuitu dělala před zruba 25 lety, moje starší dcery maturovaly před 3 lety a mladší dvojčata čeká zkouška z dospělosti příští rok.

V době, kdy já jsem maturovala byly střední školy výběrové, dělaly se na ně písemné přijímací zkoušky a maturita byla také podle toho obtížná.Výběroví žáci přece musí mít nějakou úrověň.A tak jsme šprtali, báli se a snažili se ze sebe dostat to nejlepší a co nejvíc.

Vzpomínám si třeba namátkou na to, kolik životopisů ruských spisovatelů jsme se museli naučit.Dnes děti mají problém naučit se nazpaměť básničku.Nebylo to asi ideální,ale cvičení paměti to rozhodně bylo. Lidí s maturitou bylo méně než těch vyučených a mívali vedoucí pozice v zaměstnání.Tedy většinou.

Postupem času podle mého docházelo k devalvaci maturit a dnes bez maturity nemůže být ani kuchař.Na střední školu jsou přijímáni bez výhrad všichni žáci, i ti kteří měli čtyřky na základní škole, přijímací řízení je pouze na prestižnější gymnázia.

Děti už se maturity tolik nebojí - nedávno jsem vyslechla rozhovor několika studentů, kteří se uklidňovali tím, že „pokud to nedáš teď, v září to dají každýmu“...a obávám se že to tak na mnohých školách funguje.

A pak mi často bývá smutno, když čtu po některých lidech, kteří udělali maturitu z češtiny takové hrubky, že člověk jen kroutí hlavou.A to nemluvím jen o shodě podmětu s přísudkem, ale i o vyjmenovaných slovech - látce 3. třídy ZŠ. Ale i na to mají výmluvu.Dyslexie.A za ní se schová naprosto vše.I lenost naučit se vyjmenovaná slova.

Neříkám, že je maturita úplně lehká.jen si myslím, že by neměla být samozřejmostí.A neměl by ji mít každý.Pak je totiž poměrně zbytečná.A znám spoustu vyučených lidí, kteří by profesně strčili polovinu „maturantů“ do kapsy.Maturita sama o sobě nedělá z nikoho lepšího člověka.

Pro mě to bylo spíš stupeň profesního odlišení..a to se časem smylo.Nechci tímto říct, že maturita není obtížná a že všechny školy jsou stejné.jen si myslím, že by maturitu nemělo mít tolik lidí..

Myslím, že státní maturita je krok správným směrem. Jinak nám časem maturitní vysvědčení zbyde jen jako nepotřebný kus papíru...

 

článek psán pro www.zena-in.cz

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: